Menü Bezárás
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

SZAKMÁN TÚL, HATÁROKON ÁT: Őrvidéki kalandozások

avagy mit vesztettünk  el a Nyugat-Dunántúlon?

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozata és a Makadám Mérnök Klub közös szervezésű programsorozatának soron következő előadása.

Kovács Jenő előadása

Sokat emlegetjük – jogosan – a Trianoni békediktátumot. Még többet beszélünk Erdélyről, kicsit kevesebbet Felvidékről, még kevesebben Bácskáról. Persze sokan kirándultak, pihentek ezeken a területeken. De szinte sohasem beszélünk Nyugat-Magyarországról. Pedig – egyedülállóan a történelemben – a vesztes fél (jelen esetben Ausztria) területvesztései (pl. Dél-Tirol) mellett területeket is kapott. Három Nyugat-Dunántúli megye (Vas, Sopron, Moson) nyugati területeit – a rongyos gárda honvédő harcai után – végül 1922-ben adták oda neki.

Nem nagy területről van szó, az Őrvidék nagysága, lakos-száma szinte megegyezik Vas megyéével. Annál inkább jelentősebbek a történelmi, építészeti emlékek, melyek természetesen ezer szállal kötődnek a magyar történelemhez. Ezen várakban, kastélyokban, kúriákban gazdag amúgy szűk – 5-50 km széles – területen kivétel nélkül átrobogunk Nyugat felé, pl. Bécsnek tartva. Nagyon keveseknek jut eszébe az Eszterházyak bevehetetlen Fraknói sasfészkét, vagy az angol beteg családjának várkastélyát Borostyánkőn, vagy pl. az Erdődy vízivárat Monyorókeréken megtekinteni. Pedig olyan nagyszerű alkotások ezek, melyeknek párja nincs a Trianoni Magyarországon, csak Erdélyben vagy Felvidéken.

Ezen értékeket szeretném bemutatni egy izgalmas történelmi kalandozás keretében!


Menü:

Főétel: Girardi rostélyos burgonya gombóccal

Desszert: Sacher Torta

Italok:

Á la carte


A vacsora ára:

3700 HUF/fő

Klubtagoknak:

3200 HUF/fő

Fizetési lehetőségek:

Helyszínen: készpénz, bankkártya, OTP szép kártya
Utalás: Erste Bank: 11600006-00000000-04187716
Közlemény rovatba kérjük feltüntetni: sztha 0219


Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.