Menü Bezárás
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

FÖLDGÖMBKLUB – Lechner Ödön

„Nélküle nincs magyar építészet, személye, művészete és hatása megkerülhetetlen a századforduló világában, nemzetközi mércével mérve is rangos életműve ma is igazodási pont.”

Lechner összes - 12 település, 36 épület

Lechner Ödön a magyar formanyelvet, a nemzeti stílust szerette volna megteremteni formai újításaival, népművészeti motívumok alkalmazásával és a Zsolnay-kerámiák használatával, létrehozva a szecesszió magyaros, népies irányzatát. A szerzők felkeresték, bejárták Lechner Ödön minden épületét határon innen és túl, Pozsonytól Kolozsváron és Nagybecskereken át Zomborig, hogy megmutassák az épületek mai állapotát, és leírást készítsenek róluk.

Előadó:

Halász Csilla

A Halász Csilla, Ludmann Mihály és Viczián Zsófia által írt kötet, bemutatja azt a szédületes fejlődést is, amely a kiegyezés korától az első világháborúig jellemezte a magyar építészetet. A kiadvány részletesen bemutatja Lechner Ödön főműveiként számon tartott és Magyarország által 2008-bn az UNESCO világörökségi listájára felterjesztett épületeket, az Iparművészeti Múzeumot, a Postatakarékpénztárt (ma a Magyar Államkincstár), a Földtani Intézetet, a kőbányai Szent László templomot és a kecskeméti városházát, de emellett a kisebb épületeit és a korai munkáit is.

Nem volt soha egyetlen építőművésze sem Magyarországnak, akinek ilyen felmérhetetlen hatása lett volna kortársaira és az utókorra is. A kötetből az is kiderül, mit vettek át követői, tanítványai az általa teremett új stílusból és művészeti formanyelvből.


Menü:

Főétel: Nyársra fűzött szűzpecsenye fűszerkéregben, balzsamos céklával, édesburgonyapürével

Desszert: Mártonhegyi palacsinta

Italok:

Á la carte


A vacsora ára:

3700 HUF/fő

Klubtagoknak:

3200 HUF/fő

Fizetési lehetőségek:

Helyszínen: készpénz, bankkártya, OTP szép kártya
Utalás: Erste Bank: 11600006-00000000-04187716
Közlemény rovatba kérjük feltüntetni: foldgombkub 0508


Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött.