warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

BUENA VISTA – Egy magyar kalandor Amerikában A nemesi származású Haraszthy Ágoston 1842-ben hagyta el végleg Magyarországot és minden vagyonát hátra hagyva vágott neki Amerikának. Ő volt az egyik első olyan magyar, aki markáns tevékenységével beírta nevét az Újvilág gazdasági történetébe.


Várost alapított Wisconsinban, a legelső seriff volt San Diego megyében és az egyik első képviselő Kalifornia törvényhozásában, aranyolvasztó és -finomító üzemet hozott létre San Franciscóban, és Buena Vista néven világhírű szőlészetet alapított Kaliforniában.
Haraszthy Ágostont sokan a kaliforniai borászat szülőatyjának tekintik. A kaliforniai szenátus 1961-ben ünnepélyes határozatban mondta ki itthon alig ismert hazánkfiáról: „Ő a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki Kaliforniát az Egyesült Államok szőlőskertjévé varázsolta. (…) Haraszthynak köszönhető, hogy napjainkban az USA összes borfogyasztásának 85 százalékát Kaliforniában termelik.” Érdemei vitathatatlanok, ám a mai napig sok legenda veszi körül nem mindennapi személyét.

image
Előadó: dr. Kubassek János
geográfus-tudománytörténész, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója

Az estet vacsora zárja:
1 dl Gallo Family Vineyards Zinfandel 2009/2012
Vörösborban párolt marha Orvvadász módra (erdei gyümölcs, barnamártás), házi mandulás burgonya lepényen, narancsos csokoládétorta, vanília fagylalttal
A vacsora ára: 2 900 Ft / fő
 

loading
×